skip to Main Content

Recyclen voor een betere wereld met printers

Onze aarde is sterk vervuild en heel veel van de producten die we gebruiken die na een paar jaar kapot gaan komen in de natuur terecht. Hoewel dit in Nederland misschien niet het meest heftig is, is dit in landen in de periferie een stuk sterker aanwezig.

printerVeelal is daar de afvalverwerking een stuk minder netjes op orde en daardoor is de natuur daar sterk vervuild met veel plastic rommel die via rivieren vooral in de zee terecht komt. Maar voor de producten die vanuit dat soort landen naar ons toe komen wordt ook veel rommel geproduceerd, die niet altijd even goed verwerkt zal worden.

Productieproces

Voor de productie van een product is een heel proces nodig. Dit begint bij het aller laagste, bij het delven van de grondstoffen. Dit kan dus gaan om een metaal, zoals ijzer, of om een product als olie, of iets plantaardigs als katoen. Vaak is dit waar het mis gaat, waar flink veel vervuiling wordt geproduceerd, iets waar in die landen waar dit soort productie plaats vindt niet altijd even goed mee om wordt gegaan. Dit zorgt ervoor dat de natuur lokaal sterk achteruit gaat en dit kan op lange termijn erg slecht zijn voor het gebied.

Koop tweedehands

Dat dit soort processen veel vervuiling veroorzaken is duidelijk, maar wat kunnen we nou doen om dit soort problematiek aan te pakken? Een belangrijk deel van de oplossing is het kopen van tweedehands producten. Koop bijvoorbeeld volgende keer als je een printer nodig hebt een tweedehands printer. Daarbij heeft het productieproces al in zijn geheel plaats gevonden en door zo een product te kopen belast je het milieu dus niet nog een keer. Dit is een stap de goede richting in, maar pakt het probleem natuurlijk nog niet bij de bron aan.

Refurbished producten

Een uiteindelijke oplossing zou kunnen zijn dat we een geheel circulaire economie vormen. Dit is een economie waarin we geen enkel apparaat meer gewoon weg gooien, maar alles opnieuw gebruiken. Is de printer kapot en niet meer te gebruiken? Dan repareer je hem en verkoop je hem weer door, wat we nu een refurbished printer zouden noemen. Is de printer helemaal niet meer te redden ook dan kan er nog wat mee gedaan. Alle materialen worden dan opnieuw gebruikt om er voor te zorgen dat er geen nieuwe grondstoffen nodig zijn uit de natuur, wat dus veel minder vervuiling met zich mee zal brengen.

Bron afbeelding door Dario Seretin op Unsplash

Back To Top