skip to Main Content

Telefonie door de jaren heen

Er wordt veelal gedacht dat Alexander Graham Bell de uitvinder is van de telefoon. Echter was Philipp Reis (natuurkundeleraar in Duitsland) de eerste persoon die sprak via een telefoon in 1860. Op dat moment zag de telefoon er natuurlijk heel anders uit dan op dit moment. Met behulp van een weergever en opnemer die verbonden waren met twee draden werd er voor het eerst gesproken en gehoord via een telefoon. Naast dat de telefoon zelf compleet veranderd is, is de manier van bellen ook compleet anders dan in die tijd aangezien het nu draadloos gaat. In dit artikel gaan we dieper in op de veranderingen die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden.

Eind 19e eeuw

De telefoons die als eerste werden geïntroduceerd werkten nog zonder centrale. Op dat moment kon er namelijk maar naar één toestel gebeld worden. Toen steeds meer mensen in het bezit kwamen van een telefoon wilden mensen ook wel naar anderen kunnen bellen dan alleen die ene persoon. Toen werd een centrale opgericht. Er was een telefoniste nodig. Wanneer je aangaf naar wie je doorverbonden wilde worden zorgde de telefoniste er voor dat de draden met elkaar verbonden werden waardoor je doorverbonden werd.

In 1879 was er voor het eerst de mogelijkheid om zelf een verbinding te kiezen. Echter waren er toen nog geen telefooncentrales die automatisch werkten waardoor het weinig nut had om hier gebruik van te maken.

20e eeuw

Rond het begin van de 20e eeuw gingen telefoniemaatschappijen over op deze automatische telefooncentrales. Deze centrales waren geschikt voor kiesschijf telefoons. Dit zijn telefoons waarbij je een knop moet draaien om een nummer in te toetsen. Ongeveer vanaf de jaren 70 werden telefooncentrales elektronisch bediend. De eerste druktoetstelefoons werden toen geïntroduceerd.

Eerste mobiele telefoon

In 1973 werd de eerste mobiele telefoon geïntroduceerd. Deze telefoon kostten in die tijd zo’n 4.000 dollar. Op dit moment, wanneer er rekening wordt gehouden met inflatie, zou dat zo’n 6.500 dollar zijn geweest. Het gaat hier om de Motorola MicroTAC. Dit toestel woog 340 gram. Het toestel had een klepje en was ook erg klein. Op dat moment dus erg bijzonder en veel mensen wilden er 1.

Smartphones

In 1993 werd de eerste smartphone in de Verenigde Staten verkocht. Dit toestel, De IBM Simon, werd verkocht voor 889 dollar. Deze smartphone werd voornamelijk gebruikt als klok, rekenmachine en adressenboek. Tevens konden er e-mails worden verstuurd en spelletjes worden gespeeld met deze smartphone.

In 1997 werd voor het eerst prepaid bellen geïntroduceerd, dit werd gedaan door Libertel. Het prepaid bellen maakte het bellen veel toegankelijker. Want niet alleen vanuit huis, maar ook vanaf een andere plek kon er worden gebeld. Na de introductie van Libertel volgenden andere providers hun snel. Veel mensen startte met het bellen via prepaid. En nog steeds wordt prepaid bellen veel gebruikt. Dit is nu ook via het internet makkelijk te verkrijgen. Via een website als Prepaidsimkaart.net is het eenvoudig om een goedkope provider te vinden om bijvoorbeeld een prepaid simkaart te bestellen.

Back To Top